بررسی 5 سبک در طراحی نما + تفاوت انها
انواع طراحی نما با توجه به معیار های شکل گیری از تنوع بالایی برخوردار هستند و سبک معماری تاثیر غیر قابل انکاری در نوع طراحی دارد. به بیان ساده انواع طراحی نما در قالب سبک های مختلف معماری شکل می گیرد.
معمولاً فضای بیرونی و ظاهری ساختمان با عنوان نما شناخته می شود و برای آنکه نمای ظاهری ساختمان زیبایی و چشم نوازی، قابل قبولی داشته باشد طراحی های مختلفی بر اساس شرایط محل، آب و هوای منطقه مورد نظر، مصالح موجود، سلیقه صاحبان یا طراحان ساختمان و غیره در قالب سبک های مختلف طراحی نما شکل می گیرد.
مقایسه 5 سبک معماری در طراحی نما ساختمان
انواع سبک معماری و طراحی نما بر اساس معیارهای مختلف مثل ذوق و سلیقه شهروندان، نوع متریال، مصالح ساختمانی موجود در محل، توان عملیاتی معماران در اجرای طرح، شرایط آب و هوایی منطقه، شرایط مالی و میزان هزینه برای ساخت نما و غیره در مناطق مختلف جهان شکل می گیرد.
از عوامل مهم در انتخاب سبک معماری و طراحی نما نوع متریال، فرم ساختمان و المان های استفاده شده در طراحی نما است.
بنابراین طراحی نما و سبک معماری در مناطق مختلف جهان، المان ها و ویژگی های خاص خود را دارند و ممکن است زیبایی آنها به حدی باشد که مورد استقبال مردم دیگر نقاط جهان نیز قرار گیرند.
سبک معماری | ویژگیهای شاخص | متریالهای رایج |
---|---|---|
آجرنما | ظاهر سنتی و کلاسیک، قابلیت ترکیب با سبکهای مختلف، تنوع در طرح و رنگ | آجر رستیک، آجر پلاک آذرخش |
کلاسیک | شکوه، جلال، تقارن، جزئیات پیچیده، الهام از معماری رم و یونان | سنگهای طبیعی با رنگ روشن، گچبری، سرستونهای سلطنتی، کتیبهها |
مدرن | سادگی، خطوط صاف و هندسی، متریالهای صنعتی، فضاهای باز | شیشه، بتن، فلز، آلومینیوم، سنگهای مصنوعی |
نئوکلاسیک | ترکیبی از کلاسیک و مدرن، سادگی با جزئیات کلاسیک | سنگ، گچ، چوب، آجر |
پست مدرن | بازی با فرمها و رنگها، تلفیق سبکهای مختلف، عدم تقارن | متریالهای متنوع، ترکیب رنگهای جسورانه |
در ادامه به برخی انواع طراحی نما و سبک معماری که بیشتر مورد توجه بوده و به دلیل زیبایی ظاهری بیشتر اجرا می شوند به صورت کامل اشاره می شود.
طراحی نما با سبک آجرنما
طراحی نما با سبک آجرنما یکی از سبک های جدید طراحی نما است که به دلیل ظاهر سنتی و زیبایی کلاسیک طرفداران خاص خود را دارد.
معمولاً آجرنما در طرح ها و رنگ های مختلف تولید و عرضه می شود که این تنوع باعث می شود، طراحان و معماران این نوع سبک، شرایط و امکان ترکیب سادگی و زیبایی این نوع متریال را با سایر جزئیات نما مثل پنجره درب ها و حفاظ ها داشته باشند و به راحتی بتوانند آنها را در کنار یکدیگر قرار دهند.
معمولاً آجر رستیک و آجر پلاک آذرخش بیشتر برای استفاده در نماسازی کاربرد دارند چون علاوه بر آنکه نم و رطوبت در آنها نفوذ نمی کند از زیبایی ظاهری قابل توجهی برخوردار هستند و می توانند چشمان بیننده را به سوی خود جلب کنند.
از ویژگی های مهم و قابل توجه آجر نما امکان تلفیق آن در سبک های مختلف طراحی نما است.به این معنا که استفاده از آجر نما در سبک های طراحی مختلف مثل سبک طراحی مدرن، کلاسیک، نئوکلاسیک، پست مدرن و غیره به عنوان عنصری مکمل
و تمام کننده نه تنها خللی در زیبایی ظاهری سبک مورد نظر ایجاد نمی کند بلکه باعث متفاوت شدن نمای ظاهری سبک های مختلف و افزایش زیبایی ظاهری آنها می شود
طراحی نمای کلاسیک
سبک کلاسیک، همانطور که از نامش پیدا است سبک قدیمی است که با الهام گیری از نمای ساختمان های قدیمی ایجاد می شود. در این سبک سعی می شود با استفاده از المان های مختلف مثل پنجره ها و درب های بزرگ شکوه و جلال کاخ های سلطنتی قدیمی به نمای ساختمان منتقل شود.
خاستگاه سبک معماری، تمدن های باستانی رم و یونان است. زیبایی و جذابیت ظاهری این سبک معماری باعث شده است که طرفداران خاص خود را داشته باشد و به عنوان سبکی پرطرفدار وارد طراحی و معماری عصر جدید شود.
همانطور که به ان اشاره شد در طراحی و معماری سبک کلاسیک سعی می شود با استفاده از المان های مختلف مثل متریال، سرستون های سلطنتی، گچ بری های هنری و کتیبه های زیبا حس قدرت و جلال به بیننده القا شود.
در سبک معماری کلاسیک بیشتر از سنگ های مختلف با رنگ روشن استفاده می شود و گاهی ممکن است در طراحی های پیچیدهاز انواع آجرنما نسوز نیز به عنوان یکی از مصالح مکمل به کار گرفته شود.
طراحی نمای مدرن
طراحی نمای مدرن یکی از سبک های رایج طراحی نمای ساختمان است که طرفداران خاص خود را دارد. در این نوع طراحی سعی می شود از متریال و مواد یا مصالح ساختمانی استفاده شود که القاء کننده حس آرامش و بی آلایشی به بیننده باشد.
به عبارت دیگر در سبک طراحی مدرن برای ساده نشان دادن طراحی و معماری سعی می شود از مصالح و متریال یکنواخت بیشتر استفاده شود.
با این وجود در سبک طراحی مدرن گاهی برای افزایش زیبایی و جذابیت ظاهری سعی می شود از ترکیب عناصر و مصالح ساختمانی مختلف نیز استفاده شود.
اما ترکیب رنگ ها یا مصالح مختلف در طراحی مدرن مختصر و مفید است و پیچیدگی سبک معماری کلاسیک را ندارد.
به شکلی که در سبک مدرن ممکن است برای نمای یک ساختمان فقط از آجر پلاک یا سنگ استفاده شود اما در پاره ای از موارد هم ممکن است این آجر ها با رنگ های مختلف به صورت مکمل با سنگ های روشن مورد استفاده قرار گیرد.که علاوه بر زیبایی مقاومت سازه را نیز بالا می برند
در سبک طراحی مدرن خط های عمودی و افقی واضح و در شکل های مختلف در نمای ساختمان به چشم میخورد که تداعی کننده مکعب های مستطیل و مربع پر و خالی است.
از جمله عمده ترین متریال و مصالح ساختمانی که در نمای مدرن مورد استفاده قرار می گیرد می توان به موادی مانند شیشه، بتن، سیمان، سنگ، آجر و غیره اشاره کرد.
سبک طراحی نمای نئوکلاسیک
این سبک یکی دیگر از سبک های طراحی است که طرفداران خاص خود را دارد. این سبک برگرفته از دو سبک رایج یعنی سبک مدرن و کلاسیک است و از ترکیب ویژگی ها و محاسن این دو سبک به وجود می آید.
به عبارت دیگر در طراحی نما به سبک نئوکلاسیک سعی شده است حس آرامش و یکنواختی سبک مدرن در کنار المان های القاء کننده شکوه و جلال سبک کلاسیک قرار گیرد.
به عبارت ساده در این سبک طراحی نما سعی شده است سادگی و یکنواختی سبک مدرن در کنار برخی از تزیینات و ویژگی های سبک کلاسیک قرار گیرد تا در عین القاء سادگی و یکنواختی سبک مدرن، زیبایی و شکوه سبک کلاسیک نیز در آن حفظ شود.
در سبک طراحی نئوکلاسیک هرچند سادگی و یکنواختی سبک مدرن حفظ شده و از المان های سبک کلاسیک در آن به عنوان مکمل برای طراحی استفاده می شود اما پیچیدگی های سبک کلاسیک را ندارد و با المان های مختصر سبک کلاسیک سعی می شود شکوه و جلال نماهای قدیمی در این نوع نما به بیننده منتقل شود.
طراحی نما به سبک پست مدرن
طراحی نما به این سبک یکی از ایده های جدید در طراحی نمای ساختمان است که طرفداران خاص خود را دارد در این سبک طراحی، سادگی و بی آلایشی سبک مدرن با متریال های روز تلفیق شده و طراحی خلاقانه و در عین حال پیچیده ای را به وجود آورده است.
از ویژگی های سبک پست مدرن استفاده از متریال های مختلف با توجه به سلیقه طراح یا صاحب ساختمان است.
به عبارت دیگر یکی از ویژگی های سبک پست مدرن استفاده از فرم های انتزاعی است به این معنا که چارچوب و معیار خاصی برای استفاده از مصالح در این نوع طراحی وجود ندارد و طراح بر اساس سلیقه و ذوق خود می تواند از مصالح و متریال های مختلف در این نوع سبک معماری برای شکل دادن به ایده خود استفاده کند.
به بیان ساده سبک معماری پست مدرن نمونه پیشرفته سبک مدرن است که در سایت danslegris.com به تفکیک این دو سبک پرداخته است:
Alors que le modernisme privilégiait la fonctionnalité, le minimalisme et le rejet de l’ornementation historique, le postmodernisme a adopté un style plus éclectique et coloré et une approche expressive du design
در حالی که مدرنیسم بر عملکرد، مینیمالیسم و رد تزئینات تاریخی تأکید داشت، پست مدرنیسم سبک التقاطی، رنگارنگ و رویکردی رسا را در طراحی پذیرفت.که علاوه بر داشتن یکنواختی و سادگی سبک مدرن استفاده از فرم های انتزاعی هم در آن منعی ندارد و باعث افزایش زیبایی کار می شود.
شاخصه های اصلی و موثر در سبک طراحی نما ساختمان
شاخصه های اصلی و موثر در سبک طراحی ساختمان تابع عوامل و مسائل مختلفی مثل بخش های ظاهری، روش ساخت و مصالح یا متریال مورد استفاده است. به عبارت دیگر سبک طراحی ساختمان در شکل گیری نمای آن موثر بوده و می تواند باعث افزایش زیبایی ظاهری آن شود.
معمولاً نوع طراحی نمای ساختمان های مختلف بر اساس دو سبک کلی کلاسیک یا مدرنیته انجام می شود. معمولاً فرهنگ، آداب و رسوم، عقاید اقوام و فرهنگ های مختلف از طریق سبک طراحی یا معماری در ساختمان و نمای آن ظاهر می شود.
معمولا هر چه زیبایی ظاهری و کیفیت دیداری سبک طراحی ساختمان از شرایط بهتری برخوردار باشد با مصالح، شرایط اقلیم های دیگر آب و هوایی مطابقت داده شده و در مناطق مختلف اجرا می شود.
بنابراین انواع طراحی نما و سبک معماری با توجه به زیبایی ظاهری و استقبال علاقمندان به سبک های جدید به سرعت در مناطق مختلف جهان اجرا می شود. منتهی فرم، تکنیک، جغرافیا و مواد موجود در هر منطقه باعث اختلاف این سبک ها در مناطق مختلف می شود.
از جمله اصولی که در طراحی نما باید رعایت شود می توان به مواردی مانند تعادل یا همترازی نما با همه بخش های سازه، تنوع یا استفاده از مصالح مختلف در نمای ساختمان برای جلوگیری از یکنواختی، توجه به محیط اطراف و هماهنگی با فضای
کلی آن، استفاده از رنگ های مناسب و هماهنگ در نمای ساختمان اشاره کرد که باعث افزایش زیبایی دیداری نمای ساختمان می شود.
سخن پایانی
انواع طراحی نما و سبک معماری بر اساس معیارهای مختلف مثل ذوق و سلیقه طراح یا صاحب ساختمان، نوع مصالح موجود در منطقه، شرایط آب و هوایی، ابعاد ساختمان، مقررات و قوانین نظام مهندسی و شهر سازی و غیر شکل می گیرد.
بنابراین انواع طراحی نما و سبک معماری تابع معیارهای مختلفی است که بدون توجه به آنها طراحی و اجرای نمای مختلف را با مشکل مواجه می کند.
بنابراین برای اجرای انواع طراحی نما باید شرایط انجام این کار بررسی شود تا با در نظر گرفتن معیارها و عوامل تاثیرگذار بتوان یک نمای زیبا و مناسب را ایجاد نمود.