دسته‌بندی نشده, مقالات

مقایسه استحکام آجر و خشت +5 تا از تفاوت آنها

استحکام آجر و خشت

استحکام آجر از خشت به دلیل ساختار و شرایط تولید بیشتر است. آجر و خشت از نظر اندازه و شرایط تولید با یکدیگر متفاوت هستند.

شرایط تولید خشت از گذشته های دور به صورت دستی و سنتی بوده و برای خشک کردن آن از هوای آزاد استفاده می شده است.

همچنین نوع تولید آجر با خشت متفاوت است به این معنا که هرچند در گذشته تولید و قالب بندی آجر به صورت دستی انجام می شده و برای پخت آن از کوره های سنتی استفاده می کرده‌اند .

اما با پیشرفت تکنولوژی شرایط تغییر کرده و انواع آجر به صورت نیمه صنعتی و صنعتی تولید می شود که این امر باعث افزایش استحکام آجرو مقاومت آن شده است. به شکلی که با استفاده از آجر و مصالح کمتری می توان ساختمان های مختلف را بنا نمود.

خشت چیست

خشت نوعی مصالح ساختمانی است که در گذشته برای ساخت و بنای دیوارهای مختلف از آن استفاده می شده است. معمولاً خشت ها به دلیل ساختار و نوع تولید در ابعاد و اندازه های متفاوت با آجرهای امروزی تولید می شده است.

به این معنا که ابعاد این نوع مصالح نسبت به آجرهای امروزی بیشتر بوده و در قطر کوچکترین تولید می شده اند. معمولاً برای تولید خشت از ابزار و ادوات دستی استفاده می شده و فرایند تولید این نوع مصالح ساختمانی به صورت دستی بوده است.

حتی فرایند حرارت دهی این نوع مصالح ساختمانی با استفاده از چوب درختان و فضولات حیوانی انجام می شده تا استحکام آن ها افزایش پیدا کرده و مدت طولانی تری دوام داشته باشند.

در گذشته به دلیل عدم وجود اسکلت های ساختمانی، دیوارها قطور تر ساخته می شد تا بتواند بار ساختمان را تحمل نماید.

به همین خاطر ابعاد و اندازه خشت را در هنگام قالب گیری بیشتر از آجرهای امروزی در نظر می گرفتند و برای ساخت دیوار و گذاشتن خشت ها بر روی یکدیگر از ملات متشکل است خاک و آهک استفاده می کردند.

ساختمان با نمای خشتی

ساختمان خشتی

آجر چیست و چه کاربردی دارد؟

آجر نوعی مصالح ساختمانی است که از آن برای ساخت و بنای دیوارهای مختلف استفاده می شود. در گذشته تولید و فرآوری آجر به شکل سنتی و دستی با استفاده از قالب و ابزارهای ابتدایی انجام می شده است.

اما با پیشرفت تکنولوژی، تولید آجر از شکل سنتی ابتدا به شکل نیمه صنعتی و به مرور به شکل صنعتی تبدیل شده است.

به این معنا که قالب بندی آجر و پخت آن به شکل اتوماتیک انجام می شود که این امر باعث افزایش استحکام آجرو عمر آن می گردد.

هرچند با پیشرفت تکنولوژی استفاده از آجر کاهش پیدا کرده و برای افزایش سرعت کار از مصالح ساختمانی دیگر مثل بلوک و سفال استفاده می شود.

اما به دلیل استحکام آجرو مقاومت بالا در مقابل تغییرات آب و هوایی و تخریب، جایگاه خود را حفظ کرده است و در بنای ساختمان های مختلف ویلایی و غیره به شکل گسترده  از انواع  آجر به خصوص آجرنما نسوز استفاده می شود.

نظر سایت :.ultratechcement.com در رابطه با استحکام آجر

The hardness of bricks determines their ability to withstand wear and tear. Bricks with high hardness are more durable and long-lasting.

سختی آجرها تعیین کننده توانایی آنها در مقاومت در برابر سایش 
و پارگی است. آجرهای با سختی بالا دوام و ماندگاری بیشتری دارند.

در گذشته برای تولید آجر از خاک رس و آب استفاده می شد به این معنا که از ترکیب خاک رس و آب، ماده اولیه ساخت آجر تولید می گردید.

سپس در ادامه پس از فرآوری و آماده شدن ماده اولیه آجر، مخلوط به بوجود آمده به صورت دستی یا سنتی قالب بندی شده و پس از خشک شدن برای پخت و آماده شدن در کوره هایی با دماهای مختلف قرار می گرفت تا آجر آماده عرضه به بازار شود.

اما امروزه شرایط تولید آجر متفاوت شده است و تولید این محصول از زمان آماده کردن مواد اولیه تا قرار دادن آن در کوره های خاص به شکل اتوماتیک و صنعتی انجام می ‌شود.

آجر چیست؟

تفاوت آجر و خشت

همانطور که گفته شد آجر و خشت از نظر ساختار، شکل تولید، ابعاد و اندازه، مقاومت، استحکام و غیر متفاوت هستند.

به عبارت ساده با پیشرفت تکنولوژی شرایط تولید مصالح ساختمانی مثل خشت تغییر کرده و به مرور استحکام، وزن و ابعاد آن به شکل استحکام آجر های امروزی تبدیل شده است. یکی از جدیدترین آجرها ،آجر 10 سوراخه  است  که در مصالح امروزی بسیار پر کاربرد است.

در ادامه به برخی از تفاوت های مهم و اصلی آجر و خشت پرداخته می شود که بهتر می تواند ویژگی های این دو نوع مصالح ساختمانی و تفاوت آن ها را مشخص کند.

ویژگی آجر خشت
مواد اولیه خاک رس، آب (پخته شده در کوره) خاک رس، آب (خشک شده در هوای آزاد)
روش تولید صنعتی یا نیمه صنعتی (قالب‌گیری و پخت در کوره) دستی (قالب‌گیری و خشک شدن در هوا)
ابعاد استاندارد (مثلاً 20×10×5 سانتی‌متر) متنوع‌تر، اغلب بزرگ‌تر و ضخیم‌تر
استحکام بالا، مقاومت در برابر آب و هوا، باربری بیشتر پایین‌تر، حساس به رطوبت، باربری کمتر
عمر مفید طولانی‌تر کوتاه‌تر
کاربرد ساختمان‌های مختلف، دیوارهای باربر، نما ساختمان‌های قدیمی‌تر، دیوارهای غیرباربر در مناطق خشک

 مواد اولیه مورد استفاده

درگذشته برای تولید خشت از خاک رس استفاده می شده است به این معنا که خاک رس با آب مخلوط شده و پس از فرآوری و ورز دادن آماده قالب بندی می شده است.

سپس در ادامه پس از قالب بندی خشت، آن را در آفتاب یا هوای آزاد خشک و آماده استفاده می کرده اند. معمولا برای افزایش استحکام خشت، در ترکیب آن از خرده سنگ های خاص یا کاه نیز استفاده می شده است.

در تولید آجر نیز از خاک رس استفاده می شود به این معنا که خاک رس و آب مخلوط شده و پس از فرآوری، گل به وجود آمده قالب بندی شده و آجر تولید می شود.

سپس آجرهای تولید شده را پس از خشک شدن در کوره های مخصوص قرار می دهند تا در اثر قرار گرفتن در معرض حرارت مشخص آماده استفاده شوند.

لازم به ذکر است که در معرض حرارت قرار گرفتن آجر باعث پخته شدن و افزایش استحکام آجر می شود. به عبارت دیگر مهم ترین تفاوت خشت و آجر پخته شدن آن در کوره های آجرپزی سنتی یا صنعتی است.

معمولاً پس از پخته شدن آجر در کوره های مختلف با توجه به میزان حرارت و شرایط آن ،استحکام آجر افزایش پیدا می کند که این امر به صورت خودکار باعث افزایش استحکام آجرو مقاومت آن ها می شود.

 ساختار و ویژگی های فیزیکی

از دیگر تفاوت های آجر و خشت ساختار و ویژگی های فیزیکی متفاوت این دو نوع مصالح ساختمانی است. معمولا خشت پس از خشک شدن در کوره پخته نمی شود لذا مقاومت آن در برابر تغییرات آب و هوایی کم است.

چون نم و رطوبت را به سرعت جذب کرده و حالت اولیه آن از بین می رود که این امر باعث کاهش استحکام آن می گردد.

معمولاً در مناطق مرطوب برای افزایش استحکام خشت سطح این نوع مصالح ساختمانی اندود و روکش می گردید تا استحکام آن افزایش پیدا کرده و به سرعت مستهلک نشود.

اما ساختار ویژگی های فیزیکی آجر با خشت متفاوت است چون آجر پس از قالب بندی و خشک شدن به کوره های سنتی و صنعتی منتقل می شود تا در معرض حرارت قرار گرفته و پخته شود.

پخته شدن آجر در دماهای مختلف باعث افزایش استحکام آجر و مقاومت آن می شود به شکلی که دوام آن در مقابل تغییرات آب و هوای بیشتر شده و عمر آن طولانی تر می شود.

همچنین شرایط و ساختار آجر به شکلی است که از خشت مستحکم تر بوده و توان تحمل فشارهای بالا را داشته و می تواند بار بیشتری را تحمل کند.

به طور کلی ساختار و ویژگی های فیزیکی آجر به شکلی است که استحکام آجراز خشت بیشتر است و علاوه بر تحمل بار بیشتر، مدت زمان طولانی تری نیز می تواند دوام بیاورد.

نوع ساختاریکی از تفاوتهای آجر و خشت است

از تفاوت های آجر و خشت نوع ساختار است

ابعاد و اندازه

از دیگر تفاوت های آجر و خشت ابعاد و اندازه متفاوت آنها است که این امر باعث تفاوت در استحکام آجر و خشت و توان این دو نوع مصالح ساختمانی می شود.

معمولا خشت در اشکال مختلف مستطیل یا مربعی شکل و با ضخامت های مختلف تولید می شود. اما تولید خشت به شکل مربع در ابعاد ۲۰ در ۲۰ سانتیمتر با ضخامت ۵ سانتی متر متداول تر از ابعاد دیگر است.

ساختار آجر از نظر ابعاد و اندازه با خشت متفاوت است و این نوع محصول در قطر ۵ سانتی متر و ابعاد ۲۰ در ۱۰ سانتیمتر تولید می شود.

هرچند نوع خاک و درجه حرارت تولید آجر باعث تفاوت انواع آجر می شود اما اندازه همه انواع آجر یکسان بوده و با رعایت استاندارد مشخص تولید می شوند.

روش تولید

روش تولید خشت و آجر متفاوت است که همین امر باعث تفاوت در ساختار این دو نوع مصالح ساختمانی و مقاومت آنها در مقابل تغییرات آب و هوایی می شود.

همانطور که گفته شد تولید خشت بیشتر به صورت دستی و سنتی است و در تولید این محصول از تکنولوژی جدید استفاده نمی شود.

اما در تولید آجر از روش های صنعتی و نیمه صنعتی استفاده می شود که این امر باعث افزایش استحکام آجرو مقاومت این نوع مصالح ساختمانی می شود.

تولید آجر به شکل صنعتی و حرارت دادن آن در کوره های استاندارد باعث افزایش استحکام آجرو مقاومت این نوع مصالح ساختمانی در مقایسه با خشت یا مصالح ساختمانی دیگر می شود.

 تفاوتهای آجر و خشت و روش های تولید

روش تولید و تفاوت آجر و خشت

سخن پایانی

آیا استحکام آجر از خشت بیشتر است؟ شاید سوالی باشد که ذهن مخاطبان را به خود مشغول کند. در پاسخ به این سوال باید گفت که به دلیل ساختار و شرایط تولید،استحکام آجر از خشت بیشتر است.

به این معنا که آجر علاوه بر آنکه می تواند در شرایط آب و هوایی مختلف مقاومت مناسبی داشته باشد از استحکام بیشتری برخوردار بوده و دوام آن نیز بیشتر است.

 

دیدگاهتان را بنویسید