دیوارهای آجری و مقاوم سازی ساختمان های اجری
آجر در دیوارهای آجری و نماهای ساختمانی یکی از قدیمیترین مواد و مصالح ساختمانی به شمار می رود که دارای طرح ها و ابعاد مختلفی هستند به عنوان مثال آجر 20 سانت، آجر8 سانت و یا آجر خشتی برای نمای بناهای مختلف استفاده می شود. است و همچنین آجرنما نسوز در مکان هایی که نیاز به مقاومت بیشتر به ویژه در برابر حرارت و خورگی دارد، استفاده می شود.
که آن را در برابر عوامل مختلف محفوظ نگه میدارد سیل، زلزله و همچنین اعمال بار اضافی به دیوارها از جمله عواملی هستند که استحکام بناهایی با نمای آجر را در خطر میاندازند.
و همچنین در ساختمان ها از اجرها در بخش های مختلفی استفاده می کنند به عنوان مثال از آجر نسوز در مکان هایی که نیاز به درمقاومت بیشتر بویژه در برابر حرارت و خورگی دارد، استفاده می شود
بنابراین آشنایی با راههای مقاومسازی کمک زیادی به حفظ ساختمانتان به شما خواهد کرد. در این مقاله میخواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چطور یک ساختمان آجری را مقاوم سازی کنیم؟
اهمیت مقاوم سازی دیوارهای آجری
واژه مقاوم سازی در مورد دیوارهای یک ساختمان، به معنی تقویت پایههای دیوارها برای جلوگیری از تخریب آنها است. در واقع شما با مقاوم ساختن دیوارهای آجری، بنا را از خرابی در اثر عوامل محیطی و همچنین اضافه شدن بار اضافی حفظ خواهید کرد.
دیوارها در اثر قرار گرفتن در معرض نیروهای کششی و جانبی زیاد، مقاومت فشاری خود را از دست میدهند که ممکن است باعث فروپاشی کامل دیوار نیز شود ترک خوردگی و تخریب کامل دیوار از جمله پیامدهای وارد آمدن فشار بیش از حد به دیوارهای آجری است.
بنابراین آشنایی با روشهای مستحکمسازی دیوارها یکی از مهمترین کارهایی است که باید زودتر انجام شود. در ادامه روشهای مختلف مقاومسازی دیوارهای آجری را به شما عزیزان خواهیم گفت.
چگونه دیوارهای آجری را مقاومسازی کنیم؟
با استفاده از مصالح ساختمانی سنتی یا جدید و همچنین به کارگیری تکنیکهای مختلف میتوان کار مقاومسازی دیوارهای آجری را انجام داد.
در ادامه مهمترین راههای افزایش استحکام دیوارهای آجری را به شما خواهیم گفت:
تقویت ساختمان با ایجاد جلیقههای بتنی مسلح به پارتیشنها
در ساختمانهای بنایی باربری، بارهای وارد شده به آنها با دیوارها انتقال می یابد. خرابی این دیوارهای بنایی میتواند منجر به فروپاشی کامل آن ساختمان شود.
در سازه های اسکلت دار بتنی مسلح، با این که بارها توسط ستونها منتقل می شوند، اما در زمان وقوع زلزله، بیشتر مستعد ایجاد ترک و خرابی خواهند بود. دیوارهای بنایی با ضخامت نیم آجر نیز به عنوان پارتیشن در بخش داخلی ساختمانهای با قاب RC رواج دارد.
دیوارهای بنایی نیمه آجری تحت تاثیر نیروهای جانبی در زمان زلزله ناامن هستند. تقویت پارتیشن ها در خارج از سطح را نیز با تقویت جانبی ساختمان و ارائه جلیقههای بتنی مسلح به پارتیشنها چسباند.
برای پیشگیری از ریزش دیوارهای بنایی در زمان وقوع زلزله، توصیه میکنیم از دیوارهای بنایی آجری تقویت شده استفاده کنید. همچنین دیوارهای بنایی موجود را نیز میتوانید با استفاده از ژاکتهای بتنی مسلح در یک یا دو طرف دیوارها تقویت نمود.
تقویت دیوارها با استفاده از کتهای RC در مقاوم سازی ساختمان های آجری
تکنیک استفاده از کتهای بتنی مسلح (RC) برای تقویت ساختار دیوارها، شامل استفاده از آنها در یک یا هر دو طرف دیوارهای آجری است.
استفاده از کت RC روشی مناسب برای انجام سنگ تراشی آجری و اجرای دیوارهای سنگ تراشی محسوب میشود. برای انجام این کارمی بایست ابتدا گچ را از دیوارها بردارید و محل اتصال ملات بین آجرها را تمیز کنید.
اگر در دیوارهای بنایی ترکی وجود داشته باشد، ابتدا میبایست آنها را با دوغاب پر کنید.
پس از آن اتصالات لنگر در سوراخهای از پیش حفر شده وارد شده و پس از تمیز کردن سطح مته، دوغاب سیمان را بر روی سطح سنگ تراشی و متهها پخش میکنند.
اجرای بتن در دو لایه انجام میشود و در بین لایههای آن از مش تقویت کننده استفاده میشود.
مش تقویت کننده با استفاده از لنگرهای فولادی متصل میشود. در واقع لنگرها با مش جوش داده میشوند یا با سیم محکم بسته میشوند. ضخامت کل معمول در کت RC از 30 تا 100 میلی متر قابل تغییر است.
انتخاب ضخامت از آن با توجه به روش استفاده از لایههای بتنی انتخاب میشود.
نکاتی که برای به کارگیری این روش باید در نظر داشته باشید عبارتند از:
- میزان حداقل تقویت افقی و عمودی دیوارها باید 0.25 درصد باشد.
- قطر اتصالات انتهای چاه حداقل 8 میلی متر و حداکثر 150 میلی متر است.
- کت باید به بتن قدیمی وصل شود و فاصله رولپلاکها از هر دو جهت نباید بیشتر از 60 سانتیمتر فاصله داشته باشد.
مقاوم سازی با استفاده از مواد فولادی
به کارگیری مواد فولادی برای مقاوم سازی ساختمان دیوارهای R.C وزن کمی به را ساختار قدیمی تحمیل میکند. در واقع این روش را میتوان یک تکنیک مقاوم سازی برای ایجاد حداقل اختلال در سرنشینان ساختمان به حساب آورد.
مقاوم سازی توسط مقاطع فولادی به سطح دیوار R.C اضافه میشود که باعث افزایش شکلپذیری، مقاومت و استحکام دیوار میشود.
با توجه به نوع ویژگی که باید افزایش پیدا کند، قسمت ورق فولادی را میتوانید به صورت عمودی یا افقی اضافه کنید.
افزایش مقاومت دیوارها با روش مهاربندی فولادی، معمولا با روش مهاربند فلزی Steel Brace درسازههای قاب مقاوم انجام میشود.
اتصالات این نوع مهاربندی، سفتی، استحکام و همچنین شکلپذیری سازهها را به میزان بسنده ای تضمین میکند. همچنین این روش عملکرد لرزهای سازه R.C را افزایش میدهد. علاوه بر این ارائه مهاربندی فولادی در فواصل مناسب بر روی دیوارهای R.C، باعث کاهش طول کمانش آن خواهد شد.
افزایش مقاومت دیوارها با استفاده از آلیاژهای حافظه شکل (SMA)
استفاده از SMA در مقاوم سازی ساختمان های آجری به عنوان تقویت کننده مقاومت دیوارهای RC از طریق آزمایشهای مختلفی مورد مطالعه قرار گرفته است.
SMA تغییر شکلهای بزرگی دارد، یعنی وقتی استرس وارد شده در SMA برداشته میشود، شکل اولیه خودش را بازیابی میکند. در واقع میتوان گفت که SMA شکلپذیری و ظرفیت اتلاف انرژی را بدون هیچگونه تغییر شکل دائمی در اجزایش بدست میآورد.
استفاده از لمینتهای FRP
استفاده از کامپوزیتی همچون پلیمر تقویت شده توسط الیاف (FRP) در شکلهای مختلف، روشی است که از گذشته برای مقاوم سازی دیوار بتنی مورد استفاده قرار میگرفته است.
مهمترین مزایای مقاوم سازی با روش FRP عبارتند از استحکام بالا، مقاومت بسیار زیاد در برابر خوردگی، وزن کم و راحتی استفاده از آنها.
جمعبندی
در این مقاله در مورد اهمیت مقاوم سازی دیوارهای آجری و روشهای مختلف آن صحبت کردیم.
گفتیم آجر یکی از قدیمیترین مصالح ساختمانی است که از قدیم در ساخت بناهای مختلف به کار گرفته میشده است. مقاومسازی دیوارهای ساختمان به معنی تقویت پایههای دیوارها به منظور پیشگیری از تخریب آنها است.
شما با مقاوم سازی دیوارها، آنها را در برابر خرابی در اثر عوامل محیطی محفوظ نگه میدارید.
ایجاد بار اضافی در ساختمان ها با افزایش طبقات باعث ایجاد بار اضافی بر روی دیوارهای اصلی ساختمان و ستونها میشود. بنابراین اگر مقاوم سازی انجام نشود، فشارهای وارده بر ساختمان، باعث تخریب و فروپاشی دیوارها خواهد شد.
در این مقاله سعی کردیم به این سوال پاسخ دهیم که چطور یک ساختمان آجری را میتوانیم مقاوم سازی کنیم.