شوره زدن آجر در نمای ساختمان و راه های جلوگیری از آن چیست؟
راه های جلوگیری از شوره زدن آجر در نمای ساختمان با توجه به شرایط سازه، مصالح استفاده شده و کیفیت کار نصاب می تواند متفاوت باشد. به بیان ساده برای جلوگیری از شوره زدن آجر در نمای ساختمان بهتر است اقدامات پیشگیرانه مثل استفاده از مصالح مناسب و با کیفیت در دستور کار قرار گیرد تا در آینده نیاز به شستشو و تمیزکاری دوره ای نمای ساختمان های آجری نباشد و حتی اگر نمای ساختمان در معرض باد و باران قرار داشته باشد احتمال لک و شوره زدن آن به حداقل ممکن کاهش پیدا کند.
چون شوره زدن آجر نما و سفید شدن آن در اثر نم و بارش علاوه بر آنکه باعث از بین رفتن زیبایی ظاهری نمای ساختمان می شود می تواند هزینه های جانبی زیادی را هم برای تمیزکاری و از بین بردن لکه های سفید و شوره به صاحب یا صاحبان ساختمان تحمیل نمایند.
در خیلی از بناها و ساختمان های شهری و روستایی برای پوشش نمای بیرونی یا داخلی بخش های مختلف ساختمان بخصوص نمای بیرونی آن از انواع آجر آنتیک و تزیینی استفاده می شود.
هرچند استفاده از انواع آجر نما و سازه های تزیینی باعث زیبایی ظاهری ساختمان و آراستگی نمای بیرونی آن می شود اما استفاده غیر اصولی و عدم رعایت استانداردهای لازم در بکارگیری این گونه مصالح ممکن است باعث شوره زدن و ایجاد لکه های سفید بر روی نمای ساختمان و مخدوش شدن زیبایی ظاهری آن شود.
بنابراین زمانی که از آجرنما برای پوشش نهایی نمای ساختمان و آراستگی ظاهری آن استفاده می شود باید نکاتی مثل
کاهش سولفات های قلیایی در دوغاب سیمان و مواد اولیه آجر
جلوگیری از ورود آب به داخل دیوار بنا شده
کاهش میزان آب در ترکیب دوغاب مورد استفاده
پوشش سطح آجر با آب گریز یا محلول نانو
عایق بندی قسمت پایینی دیوار
و غیره رعایت شود تا در آینده دور یا نزدیک نمای ساختمان خودبخود یا در اثر نم و رطوبت حاصل از نزولات جوی دچار شوره و لکه های سفید نشود.
چون ایجاد شوره و لکه های سفید بر روی نمای آجری ساختمان علاوه بر آنکه باعث از بین رفتن زیبایی ظاهری آن می شود می تواند هزینه های زیادی را به صاحبان ساختمان برای برطرف کردن و از بین بردن این لکه ها تحمیل نماید. در ادامه به برخی از راه های جلوگیری از شوره زدن آجر در نمای ساختمان به صورت مختصر پرداخته می شود.
راه های جلوگیری از شوره زدن آجر
-
کاهش سولفات های قلیایی در دوغاب و آجر
سولفات های قلیایی در دوغاب و آجر نما به نمک ها و موادی گفته می شود که از طریق آب یا مواد اولیه وارد بافت دوغاب و آجر نما می شود.
به عبارت ساده نمک های محلول در آب یا خاک وقتی در زمان ساخت آجر یا در هنگام نصب آن از طریق دوغاب به آجر نفوذ کرده و وارد بافت آن شوند به مرور بر روی سطح بیرونی آجر به صورت لکه های غالباً سفید رنگ ظاهر شده و شروع به خودنمایی می کنند.
هرچند لکه های قلیایی ایجاد شده بر روی آجر نما غالباً به رنگ سفید هستند اما با توجه به علت به وجود آمدن سفیدی و لک ممکن است رنگ آن متفاوت باشد و لک های ایجاد شده به رنگ های سبز، زرد یا خاکستری ایجاد شوند.
لذا برای نمای ساختمان باید از آجرهای استفاده شود که در هنگام تولید نسبت به کاهش سولفات های قلیایی در ترکیب و بافت آن ها توجه شود و همچنین در هنگام نصب از ترکیب سولفات های قلیایی یا نمک در بافت دو قاب سیمان حتی المقدور با استفاده از آب و مصالح استاندارد جلوگیری شود.
-
جلوگیری از ورود آب به دیوارهای بنا شده برای جلوگیری از شوره زدن آجر
یکی دیگر از راه های جلوگیری از شوره زدن آجر در نمای ساختمان ممانعت و جلوگیری از ورود آب به دیوارهای بنا شده است به عبارت دیگر در هنگام کار و نصب آجر نما باید از نفوذ آب و رطوبت به قسمت های مختلف دیوار تا اتمام کار جلوگیری شود.
همچنین پس از اتمام کار نیز برای جلوگیری از نفوذ آب به داخل آجرها باید از انواع پوشش های استاندارد ضد آب استفاده گردد چون نفوذ آب و نم حاصل از بارش نزولات جوی ممکن است باعث شوره زدن و سفیدی آجر در نمای ساختمان شود.
-
کاهش میزان آب در دوغاب
کاهش میزان آب در هنگام ساخت و مصرف دوغاب یکی دیگر از راه های جلوگیری از شوره زدن آجر در نمای ساختمان است.
به عبارت دیگر در زمان نصب آجر باید حتی المقدور از آب کمتری در ساخت دوغاب استفاده شود و ترکیب دوغاب استفاده شده طوری باشد که علاوه بر داشتن کیفیت و چسبندگی بالا، شل و پر آب نباشد.
چون شل و پرآب بودن دوغاب باعث جذب آب اضافه به وسیله آجر و ایجاد لکه های سفید بر روی سطح بیرونی آن می شود که ایجاد این لکه های سفید بر روی سطح آجر باعث مخدوش شدن نمای کار و از بین رفتن زیبایی ظاهری آن می گردد.
-
استفاده از آب گریز یا محلول نانو در سطح کار
یکی دیگر از راه های جلوگیری از شوره زدن آجر در نمای ساختمان استفاده از انواع آب گریز یا محلول نانو در سطح کار است که می تواند از نفوذ آب به داخل بافت آجر و شوره زدن آن جلوگیری کند.
نماهای آجری که در معرض باد و باران هستند اگر به وسیله انواع محلول آب گریز یا نانو پوشانده نشوند به مرور زمان به دلیل جذب نم حاصل از نزولات جوی ممکن است دچار شوره و ایجاد لک های سفید بر روی سطح خود شوند که این امر می تواند باعث از بین رفتن زیبایی ظاهری نما شده و هزینه های زیادی را به صاحبان ساختمان برای از بین بردن شوره های ایجاد شده تحمیل نماید.
باید به این نکته توجه داشت که هرچند استفاده از مواد انواع آب گریز یا محلول های نانو ممکن است هزینه نهایی تکمیل نمای ساختمان را افزایش دهد اما این هزینه ها قابل مقایسه با هزینه هایی نیست که در آینده می بایست برای از بین بردن شوره و لکه های سفید ایجاد شده روی آجر در نمای ساختمان خرج شود.
علاوه بر این استفاده از نانو آجر نسوز یکی از راه کارهای آسان و مقرون به صرفه می باشد. نانو آجر های نسوز ضد شوره و نسوز هستند و بهترین آجر ها برای نمای ساختمان هستند. با استفاده از نانو آجر نسوز دیگر نگران شوره زدن نمای ساختمان و از بین بردن شوره نباشید.
-
عایق بندی قسمت پایین دیوار برای جلوگیری از شوره زدن آجر
عایق بندی قسمت پایین دیوار یکی دیگر از راه های جلوگیری از شوره زدن آجر در نمای ساختمان است به عبارت ساده اگر فاصله و ارتباط دیوار پی ساختمان با زمین به وسیله انواع عایق های محکم و استاندارد با قطع نشود به مرور زمان نم از بافت زمین به دیوار منتقل شده و باعث شور زدن آجر در نمای ساختمان می شود.
بنابراین عایق بندی قسمت پایینی دیوار ساختمان و فاصله انداختن بین آجرهای متصل به زمین و آجرهایی که بر روی آن قرار می گیرد باعث جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت به قسمت های بالای دیوار و شوره زدن آن می شود.
چگونه می توان از عدم وجود سولفات یا انواع نمک در آجرنما قبل از نصب مطمئن شد؟
یکی از روش های اطمینان از عدم وجود نمک در آجر قبل از نصب و شوره زدن یا سفید شدن آن در آینده تست آجر با آب مقطر است. در این روش باید تعدادی از آجرها به عنوان نمونه انتخاب و به مدت ۷ روز در آب مقطر قرار داده شود همچنین تهیه آجر از برندهای معتبر و با کیفیت میتواند گزینه خوبی باشد.
سپس در ادامه پس از ۷ روز آجرها را از آب مقطر خارج شده و شرایط ظاهری آن ها با دیگر آجرها سنجیده شود. در این شرایط اگر ظاهر آجرهایی که در آب مقطر قرار گرفته است با دیگر آجرها تفاوتی نداشته باشد در خاک یا مواد اولیه آن ها در زمان ساخت سولفات و نمک های قلیایی وجود نداشته است.
اما اگر ظاهر آجرها با یکدیگر تفاوت کند در مواد اولیه آجرها نمک یا مواد قلیایی وجود داشته و ممکن است در صورت استفاده سطح آنها در کوتاه مدت یا بلند مدت شوره زده و نمای ظاهری ساختمان را مخدوش نماید.
همچنین باید به این نکته توجه داشت که در این تست میزان رطوبت رسانی به آجرها بالا است و ممکن است میزان شوره زدن آجر در این شرایط با شرایط عادی متفاوت باشد به عنوان مثال احتمال شوره زدن آجرهای نسوز در شرایط عادی خیلی کم و نزدیک به صفر است.
اما در این روش به دلیل رطوبت بالا ممکن است سطح این گونه آجرها هم دچار شوره و سفیدک شود لذا از این روش برای سنجش میزان نمک یا مواد قلیایی آجر در نمای ساختمان باید با احتیاط و حوصله استفاده شود.
سخن پایانی
راه های جلوگیری از شوره زدن آجر در نمای ساختمان با توجه به شرایط می تواند متفاوت باشد. لذا معرفی یک روش به عنوان راهکار قطعی برای جلوگیری از شوره زدن آجر نما کاری غیر عاقلانه و غیرمنطقی است.
با این وجود استفاده از راه ها و ترفندهای مختلف برای جلوگیری از شوره زدن آجر در نمای ساختمان همچنین استفاده از متریال با کیفیت و مدرن مانند آجر نما نسوز،علاوه بر آنکه باعث جلوگیری از مخدوش شدن نمای ظاهری ساختمان و از بین رفتن آراستگی ظاهری آن می شود می تواند از هزینه های جانبی برای برطرف کردن شوره و سفیدی سطح آجر در آینده جلوگیری کند.
از رایج ترین راه های جلوگیری از شوره زدن آجر در نمای ساختمان می توان به مواردی مانند کاهش سولفات های قلیایی در دوغاب سیمان یا مواد اولیه ساخت آجر، جلوگیری از ورود آب به داخل دیوارهای بنا شده در هنگام کار یا بعد از آن، استفاده از کمترین میزان آب در ترکیب دوغاب، استفاده از پوشش های آب گریز یا محلول نانو برای پوشش سطح کار، عایق بندی قسمت پایینی دیوار و ایجاد فاصله بین دیوار و پی ساختمان اشاره کرد.
آجر نمای امیری فعالیت خود را از سال 1375 آغاز نمود و در حال حاضر علاوه بر استفاده از تجهیزات به روز، با سرمایه عظیمی از منابع انسانی حرفه ای و علاقمند به حرفه خود به عنوان یک مجموعه پیشرو در صنعت تولید آجرنما در سطح کشور قلمداد می گردد.